The table below shows calories burned depending on a person’s weight:

Five friends choose the following exercise routine:

Which one of the five friends burns the most calories?

A. Holly

B. Paul

C. Harry

D. Jessie

E. Josie

The table below shows calories burned depending on a person’s weight:

Five friends choose the following exercise routine:

Which one of the five friends burns the most calories?

A. Holly

B. Paul

C. Harry

D. Jessie

E. Josie

1 Like

**Simple steps to solve word problems:**

- Underline key information
- Determine what they are trying to ask, and what you will need to solve it
- Eliminate any non-essential information
- Draw a picture, graph, or equation
- In moments of high stress like exam taking, always work with the paper they give you to avoid careless mistakes.
- Solve.

The best approach for this question is to save it for the end, there is alot of different data being thrown at you and it makes this problem really time consuming. To give the most complete solution, I have written out everything but during the exam you will have not the time to do all of this. The best approach is to eliminate easier options and compare similar ones, for example Holly and Paul are in the same weight class so we could quickly see which one burns more than the other. Holly and Paul are also the only ones under 200cal burned, so we could probably eliminate them quite quickly. I would recommend starting with the person you intuitively think burns the most (either Harry or Josie) and then compare with the others. You can figure out if they will be close or not within one calculation and then you can skip the rest of the calculations if you know there is no chance they come close. Then you only have to calculate close options. Good luck and here is the solution:

**Harry (85kg)**

*Activity 1*

Walk fast: (310cal)(1/2 h) = 155 cal

*Activity 2*

Walk slow: (200cal)(1/2 h) = 100 cal

*Total* = 155cal + 100cal = 255 cal

**Holly (60kg)**

*Activity 1*

Run fast: (510cal)(1/3 h) = 170 cal

*Activity 2*

Walk slow: (150cal)(1/6 h) = 25 cal

*Total:* 170cal + 25cal = 195 cal

**Jessie (75kg)**

*Activity 1*

Run fast: (540cal)(1/6 h) = 90 cal

*Activity 2*

Walk slow: (420cal)(1/3 h) = 140 cal

*Total* = 90cal + 140cal = 230cal

**Josie (100kg)**

*Activity 1*

Walks fast: (350cal)(1/2 h) = 175 cal

*Activity 2*

Walks slow: (240cal)(1/2 h) = 120 cal

*Total* = 175 cal + 120cal = 295 cal

**Paul (60kg)**

*Activity 1*

Runs slow: (360cal)(1/3 h) = 120 cal

*Activity 2*

Walks fast: (210cal)(1/3 h) = 70 cal

*Total* = 190cal

\fcolorbox{red}{grey!30}{Therefore E is the answer, as Josie loses the most calories.}

1 Like