המדריך המלא לישראלים ללימודי רפואה באיטליה - כל מה שצריך לדעת במקום אחד!

קודם כל קרדיט, המדריך נכתב באהבה ובחינם על ידי אסף מנחם, שהיה תלמיד שלי שנה שעברה ועכשיו לומד במילאנו ביקוקה באיטליה
אסף נמצא בקבוצת הווטספ שלנו, מוזמנים להצטרף לשאול שאלות!

הישראלים המעוניינים ללמוד רפואה באנגלית באיטליה. תרגישו חופשי להגיב על המאמר הזה או פשוט לפתוח פוסט חדש עם השאלות שלכם במידה ואתם רוצים לקבל תשובות מסטודנטים באיטליה!

מוזמנים להצטרך לקבוצה שלנו בווטספ WhatsApp-Gruppeneinladung

עדכון ל2022: המבחן שונה ל15 שאלות ביולוגיה ו15 שאלות כימיה במקום 18 ו12, ו10 שאלות מתמטיקה ופיזיקה

שימו לב שקיים תוכן עניינים אינטרקטיבי בפינה של המאמר! במידה וכותרת בצבע כחול, זה אומר שאפשר ללחוץ עליה כדי לקרוא עוד.

לימודי רפואה באנגלית באיטליה

שלום לכולם (וכולן) וברוכים הבאים למדריך המפורט, המקיף והאיכותי ביותר שנכתב בעברית לגבי לימודי רפואה באיטליה. זהו מדריך חינמי לחלוטין שנועד לסייע לכם להבין את הנושא ולהתקבל ללימודים הנכספים :slight_smile:

בתור התחלה נסביר באופן כולל על לימודי הרפואה באנגלית באיטליה, ננפץ מיתוסים ונציג את האוניברסיטאות שמלמדות במסלולים באנגלית. נדבר על השוני בין המסלול האיטלקי, על מבחן הקבלה - האיימט ועל ההליכים השונים שעליכם לבצע כדי להתקבל. כל זה בשפה פשוטה ובצורה מונגשת :slight_smile:

לאחר מכן נפנה אתכם למקורות קריאה ומידע נוספים, ולחומרי למידה למבחן.

לפני הכל, רציתי לומר לספר ולומר שאני מבין ללבכם. כולנו מכירים, מי יותר מי פחות את הקושי בקבלה ללימודי הרפואה בארץ, יוקר המחיה והקושי של להיות סטודנט במצב גיאו פוליטי כל כך מורכב כמו בארץ.

כנראה ששמעתם הרבה דברים שונים לגבי לימודי הרפואה באיטליה, יכול להיות שאתם מבולבלים או שאין לכם מושג מאיפה מתחילים. בשביל זה נועד המדריך הזה, לעזור ולעשות סדר :slight_smile:

באיטליה קיימים כבר למעלה מעשור מסלולים של לימודי רפואה באנגלית (נקראים גם בשם IMS - International Medical School), כאשר הוותיק מכולם נקרא מסלול Harvey באוניברסיטת פאביה. מסלולי הלמידה באיטלקית הם ברמה הגבוהה ביותר, בסטנדרט אירופאי, ומי שסיים בהצלחה את הלימודים מקבל תעודת הסמכה איטלקית ותואר דוקטור שמוכל בכל אירופה ולמעשה מצהיר עליכם כזכאים לעסוק בתחום הרפואה בכל אחת ממדינות האיחוד האירופי ומדינות אזור שנגן.

משך הלימודים הוא 6 שנים, הכוללים בתוכם 3 חודשים אינטנסיביים של סטאז’. אין צורך בלמידת השפה האיטלקית עבור הקבלה ולרוב אין בכך חובה כלל (אולם קיימת ציפייה ואף דרישה בחלק ממוסדות הלימוד לרמת איטלקית מינימלית של B2 החל מהשנים הקליניות). הלימודים הם באנגלית מלאה בלבד והמרצים הם ברמה בינלאומית. יש לקחת בחשבון: בבתי החולים בשלב הקליני ידברו בעיקר באיטלקית, ואף על פי שיתרגמו לכם מומלץ ללמוד את השפה עבור החוויה המלאה.

לרוב חלוקת הלימודים היא תיאורטית יותר בשנתיים שלוש הראשונות, בעוד שבשלוש השנים האחרונות של הלימודים הדגש הוא יותר על הפן הקליני.

כל שמועמד צריך לעשות עבור הקבלה הוא לסיים 12 שנות לימוד ולעבור בחינת קבלה באנגלית שנקראת איימט (IMAT). נדבר בהרחבה על האיימט והפן הבירוקרטי של הקבלה להמשך.

למרות רמת הלימודים הגבוהה וההכרה הבין לאומית ברמת הלימודים ובמוסדות האיטלקיים, במידה ותרצו לעסוק ברפואה בישראל, להתמחות בארץ ולעבוד שם, תאלצו לעבור מבחן לשכה. אבל אין לכם ממה לדאוג, הרבה סטודנטים שלמדו באיטליה כבר עברו את מבחני הלשכה ועובדים היום כבר בארץ!

ניפוץ סטיגמות שונות

כמות השמועות, הסטיגמות, וה - Fake News על הלימודים באיטליה ובכלל, היא גדולה מאוד. בחלק זה של המדריך ננפץ כמה סטיגמות ומסתורין שאופפים את לימודי הרפואה באיטליה, ונענה על שאלות שנשאלו בתדירות גבוהה לאורך השנים.

השאלות שעליהן נענה: האם יקר ללמוד באיטליה? האם קל להתקבל? איך רמת הלימודים? למה איטליה ולא מוסדות אחרים/מדינות אחרות באירופה? האם המרצים ישרים (שמועות של “שוחד מרצים מתחת לשולחן” הוא תופעה גודלת בארץ)?

האם יקר ללמוד באיטליה?

התשובה, למעשה, היא לא. כמובן שיוקר המחיה האינדיבידואלי ייקבע לפי אורחות חייו ובחירותיו של כל סטודנט, אולם יוקר המחיה באיטליה משמעותית נמוך יותר מזה של ישראל.

גורמים שכן ישפיעו על ההוצאות שלכם: מגורים בעיר גדולה אל מול מגורים בעיר קטנה יותר, מגורים בצפון מול מגורים בדרום (הדרום לרוב זול יותר מאזורי הצפון באיטליה), מוסד הלימוד ושכר הלימוד, הוצאת/אי הוצאת מלגה, כמות יציאות חודשית ואורח חיים כולל (מי שאוהב להוציא כסף ימצא דרכים להוציא המון גם באיטליה).

כן ניתן לומר שיחסית לארץ, הוצאות הסטודנט השוטפות (שכירות ותשלומים, אוכל, תחבורה, מוצרים בסיסיים) זולים יותר באיטליה משמעותית בהשוואה לארץ, גם באזורים היקרים יותר של איטליה.

האם קל להתקבל?

הקבלה ללימודי הרפואה ולימודי הרפואה עצמם הם לא דבר קל באף מקום בעולם, במיוחד בעולם המערבי. לכן נתייחס לשאלה הזו בהקשר של האם קל להתקבל באיטליה בהשוואה לישראל. התשובה לכך למעשה, היא כן!

עבור הקבלה ללימודי הרפואה באנגלית באיטליה, יש צורך בבחינת מעבר אחת (האיימט) המורכבת משאלות בחירה מרובה (אמריקאיות), ותעודה המוכיחה שסיימתם 12 שנות לימוד. נכון לשנת כתיבת הטקסט (2022) אין צורך בבחינה פסיכומטרית עבור הקבלה ללימודים (למעט באוניברסיטת ביקוקה) - וגם כאשר דרישה לפסיכומטרי עולה, הציון הנדרש הוא “עבר” (אזור ה 400 - 450).

זאת בהשוואה לארץ בה נדרש ממוצע בגרויות גבוה, ציון פסיכומטרי גבוה (735 ומעלה), מעבר של בחינה ייעודית (מבחן מו"ר), ומעבר של ראיונות אישיים ומבחן אישיות. ניתן אפוא לראות שהקבלה לאיטליה הרבה פחות קשה, אך יש לציין שקיימת תחרות על המקומות ללימודי הרפואה באנגלי באיטליה ואין להקל ראש בכך.

איך רמת הלימודים?

לעיתים נוטים לחשוב שרמת הלימודים באיטליה נמוכה עקב הקלות (היחסית) של הקבלה - אולם, אין זה המצב כלל!

רמת הלימודים באיטליה היא מהגבוהות בעולם, והיא מתגאה בכך ש - 3 מתוך 5 האוניברסיטאות העתיקות ביותר בעולם המערבי נמצאות בשטחה (בולוניה, פדריקו ופאדובה).

רמת הלימודים באיטליה הינה בסטנדרט אירופאי גבוה, והיא מהמדינות בעלות מערכת הבריאות ותוחלת החיים הטובות בעולם. האוניברסיטאות מתוקצבות היטב, ההשקעה בסטודנט מורגשת. מי שסיים את לימודי הרפואה באיטליה זכאי לעבוד בכל אחת ממדינות האיחוד ובנוסף במדינות שנגן (נורבגיה, שוויץ, איסלנד). תהיו בעלי רישיון בין לאומי לעסוק ברפואה, ובמידה ותרצו לשוב לארץ על מנת להתמחות/לעבוד, כל שתצטרכו יהיה לעבור מבחן לשכה אותו עובר כל רופא הרשאי לעבוד במדינת ישראל.

למה איטליה ולא מוסדות אחרים/מדינות אחרות באירופה?

קודם כל, כי זו איטליה. אין כוונה להפחית ממדינות אחרות, אך כדי להדגיש - לאיטליה יש את הקסם שלה. האוכל, המראות, התרבות, הריחות…

יחסית, מזג אוויר נוח יותר ואנשים ‘חמים’ ומסבירי פנים יותר ביחס למדינות אירופה (דומים יותר לתרבות הים תיכונית שלנו).

סיבה נוספת היא יוקר המחיה הנמוך יותר ושכר הלימוד הזול משמעותית ביחס למדינות ‘מתחרות’ בהן שכר הלימוד גבוה משמעותית. באיטליה שכר לימוד נמוך, מחיה זולה, אפשרויות רבות למלגות לימודים ומלגות קיום. בנוסף זוהי מדינה מרכזית באירופה והאוניברסיטאות הן מוערכות ובעלות מוניטין בינלאומי.

האם המרצים ישרים?

תופעה מוכרת וידועה לשמצה בכמה מוסדות באירופה (במיוחד במזרח אירופה) היא תופעת ה “שוחד מתחת לשולחן” שמעניקים למרצים על מנת לעבור ולהתקדם, ויש חששות רבים לגבי יושר והגינות המרצים במוסדות הלימוד באירופה.

תנוח דעתכם, זה ממש לא המצב באיטליה. המרצים באיטליה הינם מרצים ישרים בעלי שם בינלאומי שהרצו בארץ ובעולם, על אחת כמה וכמה אלו שמלמדים את הקורסים באנגלית. שוחד, מרמה ו “קומבינות” הן דבר אסור ולא מקובל באיטליה. אז אל תדאגו, התופעה הזו לא קיימת בשום מצב. הגינות ויושרה הם ערכי יסוד במערכת האקדמית האיטלקית :slight_smile:

בעבר היו קיימות שמועות אשר הופצו על ידי גורמים שונים בעלי אינטרס כלכלי אשר נועדו לשכנע סטודנטים לוותר על איטליה ולנסות להתקבל לאוניברסיטאות אחרות הקשורות אל אותו הגורם. אין בשמועות האלו כל אמת, ורמת הלימודים באיטליה גבוה מאוד.

מה לגבי דירוג האוניברסיטאות?

חשוב להקדים ולומר כי באיטליה כמה מהאוניברסיטאות המובילות בעולם, ורובן מלמדות לימודי רפואה באנגלית ובאיטלקית. אולם, חשוב להבין כי הדירוגים הללו אינם רלוונטיים באותה המידה עבור הסטודנט כפי שהם עשויים להיות רלוונטי לגורם אחר. הדירוג לא קובע ואינו מדד לאיזו אוניברסיטה טובה יותר או פחות. הדירוג המפורסם באינטרנט בדרך כלל קשור לכמות המחקרים שאותה האוניברסיטה מוציאה כל שנה וכמה תלמידים מסיימים בהצלחה את הלימודים. הדירוג לא מעיד על איכות המורים, הסבבים בבתי החולים, רמת הלימודים בקורס באנגלית, וכדומה. לאחר שיחות עם הרבה מאוד סטודנטים באיטליה, הגעתי למסקנה שיש דברים הרבה יותר חשובים לקחת בחשבון לפני שבוחרים באוניברסיטה:

  • האם אני רוצה לגור בעיר גדולה או קטנה? (האם חשוב לי שקט? כמה פעמים אני יוצא בשבוע והאם חשובים לי חיי לילה? כל כמה זמן אחזור לארץ?)

  • כמה אני מוכן להוציא בחודש? האם עיר גדולה ויקרה מתאימה לי? (האם אני רוצה לגור עם שותפים? כמה קל להשיג דירה בעיר שבה אני רוצה להתקבל? מה איכות הדירות שבדרך כלל מוצעות לסטודנטים באותה העיר? מה מחירי החשמל גז ומים באותה העיר?)

  • האם אני מעדיף מזג אוויר חם או קר יותר?

  • האם חשובה לי קרבה לים?

  • האם ארצה לעבוד בזמן הלימודים? (לרוב הישראלים אין האפשרות הזו)

  • האם חשובה לי קהילה ישראלית או מסורתית? אם כן, האם יש קהילה יהודית/ישראלית בעיר? האם יש בית חב"ד?

  • האם האוניברסיטה מתאימה לי? הקורסים ותוכנית הלימודים? (כמה חופש האוניברסיטה נותנת לתלמידים מבחינת חובת נוכחות? כמה שעות הלימודים עצמם? כמה קרובה המחלקה באוניברסיטה שבה אני אלמד אל מרכז העיר שבו חיים?)

  • כמה קל להתקבל? כמה המקום תחרותי?

שאלות כאלה ואחרות חשובות הרבה יותר וצריכות להילקח הרבה יותר בכובד ראש בשיקולים שלכם, בסופו של דבר האוניברסיטה היא בעלת משמעות, אבל חשוב מכך - המקום בו תגורו במשך שש השנים הקרובות.

הדירוג האוניברסיטאי אינו מדד שצריך להיות הרה גורל עבורכם כסטודנטים, שכן הוא מכליל בתוכו גורמים לא רלוונטיים דוגמת כמו כתבי העת השנתיים והיקף הרווחים של האוניברסיטה. המשתנים השונים יכולים להשפיע על דירוגי האוניברסיטה בעשרות מקומות שונים. מדד ה CENSIS האיטלקי לוקח בחשבון גורמים שונים לחלוטין ממדדים כמו מדד ה QS או מדד Shanghai, למשל. בקצרה נגיד שכל עוד אין הבדל משמעותי בדירוג בין האוניברסיטאות שאתם מעוניינים בהן, אין באמת צורך לשים דגש על הדירוג.

האם צריך לדעת איטלקית כשאני מגיע לאיטליה?

התשובה הקצרה היא לא. אבל מה שכן, וזה יגיד לכם כל תלמיד באיטליה שכבר לומד רפואה - עיקר הלימודים הוא בבית החולים, ובבית החולים מדברים בעיקר (אם לא רק) באיטלקית, אז רצוי מאוד ללמוד איטלקית בשלב מתקדם של הלימודים.

בסופו של יום אתם עוברים לגור במדינה בה השפה המדוברת היא איטלקית. למי שאין ניסיון עם איטליה - אנגלית אינה מדוברת ברמה ובתדירות כמו במדינות אירופאיות אחרות דוגמת הולנד או גרמניה. בנוסף, את השנים הקליניות שלכם תצטרכו לבצע בבתי חולים איטלקיים, עם מטופלים איטלקיים, ויותר חשוב - רופאים איטלקים שמעבירים את החומר בבתי החולים הלימודיים. אף על פי שיתרגמו עבורכם - מומלץ לדעת את השפה עבור החוויה המלאה ועבור למידה מיטבית את החומר.

חשוב להדגיש: כל הלימודים הם באנגלית מלאה, והאוניברסיטה מספקת קורסי שפה באיטלקית עבור הסטודנטים בתשלום מסובסד ונוח. אז זה נכון שאין חובה אמיתית ללמוד את השפה, אך הדבר מומלץ מאוד. סטודנטים רבים ממליצים להתחיל ללמוד את השפה כמה שיותר מוקדם, אפילו לפני תחילת הלימודים.

האוניברסיטאות השונות

האוניברסיטאות השונות באיטליה

נכון לשנת כתיבת הטקסט (2022) יש כ - 14 מוסדות שמלמדים רפואה באנגלית, ו - 2 שמלמדים רפואת שיניים באנגלית, באיטליה. המסלולים החדשים ביותר הם של אוניברסיטת אנקונה, Acona (נפתח ב - 2022) בפארמה, Parma (נפתח ב - 2021) ורפואת השיניים ברומא ספיינצה, Sapienza (נפתח ב - 2022). מסלולים חדשים נפתחים מדי שנה מאחר והביקוש והתחרות עולים בהתאמה! מה שנותן לסטודנטים עוד אופציות ללמוד בערים שונות באיטליה.

מסלולים ותיקים יותר הם מסלולי הרפואה בפאביה (נקרא גם הארווי, הראשון שהוקם באיטליה ללמד רפואה באנגלית) ובספיינצה.

האוניברסיטאות שמלמדות רפואה הן:

  1. פאביה - Pavia
  2. מילאנו - Milano Statale
  3. רומא ספיינצה - Sapienza
  4. רומא טור ורגטה - Tor Vergata
  5. בולוניה - Bologna
  6. ביקוקה - Bicocca
  7. בארי - Bari
  8. פארמה - Parma
  9. נאפולי פדריקו - Napoli Federico II
  10. נאפולי לואיג’י - Napoli luigi vantielli
  11. מסינה - Messina
  12. טורינו - Turin
  13. פאדובה - Padova
  14. אנקונה - Ancona

בנוסף ישנן שתי אוניברסיטאות שמלמדות רפואת שיניים באנגלית והן:

  1. סיינה - Siena
  2. ספיינצה - Sapienza

©כל התמונות המוצגות של האוניברסיטאות הן באדיבות EnterMedSchool©

אוניברסיטת פאביה - Universita degli studi di Pavia

מיקום: צפון איטליה, מחוז לומברדיה, פאביה.

ציון איימט עבור קבלה (2021): 46.3 (אירופאים)*, 49.4 (לא אירופאים)

ציון איימט עבור קבלה (2020): 54.5 (אירופאים), 41.8 (לא אירופאים)

ציון סבב אחרון לאירופאים: 45.3 (2020), 37.2 (2021)

מספר מושבים: 103 (אירופאים), 40 (לא אירופאים)

קצת על האוניברסיטה:

אוניברסיטת פאביה היא מהראשונות להשיק את מסלולי הרפואה באנגלית באיטליה. מסלול הלימודים, הנקרא על שמו של וויליאם הארווי, שגילה את מחזור הדם בגוף, הוא מהמושקעים והידועים ביותר באיטליה ובעולם. סטודנטים רבים ממסלול זה עובדים כיום בארץ ובעולם ועושים חיל. האוניברסיטה היא מהוותיקות בעולם - נוסדה בשנת 1361.

פאביה עצמה היא עיר קטנה, מעין פרבר של מילאנו הנמצאת 40 דקות בלבד דרומית לעיר הגדולה. זה גורם משמעותי על דברים רבים, דוגמת יוקר המחיה הנמוך בהשוואה לזה של מילאנו השכנה.

פאביה מתוארת כעיר שקטה ובטוחה, וניתן לחצות את העיר ברגל או באופניים (יש גם תחבורה ציבורית).

לפאביה חיי לילה מעניינים ופסטיבלים המתרחשים בעיר בקיץ. מרבית התושבים בעיר הם סטודנטים ויש אווירה של “כולם מכירים את כולם”. פאביה היא בעלת כיתות הלימוד הגדולות ביותר למסלול הרפואה באנגלית ביחס למוסדות אחרים, ויש קהילה ישראלית לא קטנה בעיר (של סטודנטים בפרט ושל לא סטודנטים בכלל).

פאביה ידועה ביופי שלה הן ברמת המבנים והן ברמת הטבע והגשרים היפים. הוריו של אלברט איינשטיין גרו בעיר לתקופה והוא נהג לבקר בעיר תכופות ולדבר בשבחה.

*הציון הכתוב לאירופאים הוא עבור סבב הקבלה הראשון.

בתמונות: בית החולים סן מתאו - San Matteo Hospital בפאביה.

אוניברסיטת מילאנו - (Universita degli studi di milano (statale

מיקום: מילאנו, צפון איטליה, מחוז לומברדיה.

ציון איימט עבור קבלה (2021): 51.5 (אירופאים), 51.5 (לא אירופאים)

ציון איימט עבור קבלה (2020): 57.8 (אירופאים), 49.2 (לא אירופאים)

ציון סבב אחרון לאירופאים: 45 (2020), 43.3 (2021)

מספר מושבים: 45 (אירופאים), 25 (לא אירופאים)

קצת על האוניברסיטה:

אוניברסיטת מילאנו (קרוייה גם סטטלה - Statale) היא מהאוניברסיטאות הידועות והנחשבות בעולם. קמפוס הרפואה נקרא ליטא - LITA וממוקם באזור יחסית פחות מרכזי בעיר. זהו אחד ממסלולי לימודי הרפואה באנגלית הוותיקים ביותר באיטליה. חשוב לציין שקיימות שתי אוניברסיטאות פרטיות במילאנו בשם הומניטס - Humanitas וסן רפאל - Saint Rafaele עליהן לא נדון מכיוון שאנו עוסקים באוניברסיטאות ציבוריות. הלימודים הם ברמה גבוהה מאוד והטכנולוגיות וההשקעה ניכרים כיאה לעיר כמו מילאנו. הרוטציות בשלב הקליני בבתי החולים מפוזרים בכמה בתי חולים בעיר. חשוב לציין כי בהיותה עיר קוסמופוליטית הידועה כ - “מנוע הכלכלי של איטליה”, לצד מגוון האטרקציות והאפשרויות של העיר התוססת והצבעונית הזו, מלווה גם מחיר: מילאנו היא העיר היקרה ביותר באיטליה.

עקב השם והוותק של המסלול האנגלי ברפואה ושל אוניברסיטת מילאנו בכלל, התוכנית מבוקשת מאוד והתחרות יחסית קשה.

במילאנו מזג האוויר יחסית קר, זוהי עיר צפונית השוכנת קרוב יחסית לגבול השוויצרי של איטליה. בעיר קהילה יהודית גדולה ופעילה ויש בה גם בית חב"ד, בנוסף יש בה פסטיבלים ואירועים בין לאומיים בתדירות יחסית גבוהה. הקרבה לאלפים מעניקה הזדמנות נהדרת לנופים מרהיבים ולעיסוק ב winter sports.

מימין לשמאל - הדואומו Duomo di Milano שנמצא ליד הקמפוס ובית החולים Policlinico di Milano, בו לומדים בשנים הקליניות.

אוניברסיטת רומא ספיינצה - "Universita degli studi di Roma "La Sapienza

מיקום: מרכז רומא, מרכז איטליה, מחוז לאציו.

ציון איימט עבור קבלה (2021): 47.6 (אירופאים), 53.1 (לא אירופאים)

ציון איימט עבור קבלה (2020): 53.7 (אירופאים), 42.3 (לא אירופאים)

ציון סבב אחרון לאירופאים: 46.7 (2020), 40.4 (2021)

מספר מושבים: 38 (אירופאים), 10 (לא אירופאים)

קצת על האוניברסיטה:

אוניברסיטת לה ספיינצה באיטליה היא האוניברסיטה הגדולה ביותר באיטליה ובאירופה כולה, עם למעלה מ 115 אלף סטודנטים. זוהי גם אחת האוניברסיטאות האיטלקיות המצליחות ביותר בדירוגים הבינלאומיים השונים.

ספיינצה גם היא מחלוצות לימודי הרפואה באנגלית באיטליה, ולה בוגרים רבים שסיימו בהצלחה את לימודיהם. האוניברסיטה מתגאה בהשקעה המיוחדת שלה בסטודנטים, בפרט המסלול הרפואה האנגלי, והשנה היא אף משיקה מסלול לימודי רפואת שיניים באנגלית, השני באיטליה לאחר אוניברסיטת סיינה. האוניברסיטה וגם מסלול הרפואה באנגלית ממוקמים במרכז העיר רומא, ששמה הולך לפניה. רומא אפוא היא עיר הבירה של איטליה, על כל המשתמע מכך: מסעדות, אטרקציות, מוזיאונים ופינות היסטוריות הן רק קצה הקרחון של מה שאפשר למצוא שם כסטודנט. יש לקחת בחשבון כי בעיר גדולה ותיירותית כמו רומא קיימים גם מגרעות מסוימים, כמו תקופות מתויירות ועמוסות לעייפה ושלא כל השכונות בטוחות או מתאימות במיוחד לסטודנטים. אף על פי כן החוויה הסטודנטיאלית ברומא היא לא פחות ממדהימה, העיר משקיעה מאוד בסטודנטים שלה וכמובן שכך גם אוניברסיטת לה ספיינצה עם קהילת הסטודנטים שלה.

בתמונות: בתי החולים St.Andrea Hospital (מימין) ו - Hospital Umberto Rico (משמאל) בהם עוסקים בשנים הקליניות.

אוניברסיטת רומא טור ורגטה - "Universita degli studi di Roma "Tor Vergata

מיקום: פרברי רומא, מרכז איטליה, מחוז לאציו.

ציון איימט עבור קבלה (2021): 45.2 (אירופאים), 47.7 (לא אירופאים)

ציון איימט עבור קבלה (2020): 52.9 (אירופאים), 34 (לא אירופאים)

ציון סבב אחרון לאירופאים: 42.1 (2020), 38 (2021)

מספר מושבים: 25 (אירופאים), 10 (לא אירופאים)

קצת על האוניברסיטה:

בהשוואה לספיינצה, אוניברסיטת טור ורגטה היא החדשה והמודרנית יותר בין השניים. האוניברסיטה ובית החולים נמצאים בפרברי העיר רומא, כ - 50 דקות לערך ממרכז העיר. אוניברסיטת טור ורגטה היא מהמפתיעות באוניברסיטאות - במבני הענק ובבית החולים החדיש. בנוסף, לאוניברסיטה קמפוס ייעודי ומסובסד לסטודנטים בשם CAMPUS X בו מעבר למגורים תמצאו “כפר סטודנטים” של ממש: מכון כושר, ספרייה, ומועדוני בילויים ופנאי הם רק חלק מהאטרקציות הרבות שהקמפוס מציע, בחינם לגמרי או במחיר מוזל ביותר לכל מי שמתגורר במעונות הקמפוס. האווירה באזור מאוד חיה, צעירה וכיפית למרות המרחק היחסי ממרכז העיר. יש לציין שהמרחק לא אומר שאין נגישות למרכז העיר, יש תחבורה פעילה מאוד בין חלקי העיר הללו. לרוב, מחיה באזור טור ורגטה זולה יותר מאשר בשכונות הסובבות את ספיינצה (הדבר, שוב, תלוי גם ברמת החיים הרצויה ובהרגלי ההוצאות האינדיבידואליות שלכם).

בית החולים של טור ורגטה - Policlinico of Tor Vergata

אוניברסיטת בולוניה - Alma Mater Studiorum - Università di Bologna

מיקום: צפון איטליה, מחוז אמיליה רומאנה, מרכז העיר בולוניה.

ציון איימט עבור קבלה: 48.6 (אירופאים), 48.9 (לא אירופאים)

ציון איימט עבור קבלה (2020): 55.3 (אירופאים), 50 (לא אירופאיים)

ציון סבב אחרון לאירופאים: 47.2 (2020), 42.6 (2021)

מספר מושבים: 70 (אירופאים), 20 (לא אירופאים)

קצת על האוניברסיטה:

אוניברסיטת בולוניה היא האוניברסיטה הראשונה שהוקמה בעולם המערבי. האוניברסיטה נוסדה בשנת 1088 ומלמדת באופן קבוע עד היום. אבל אל תתנו לעובדה זו לבלבל אתכם: בולוניה הייתה ועודנה מהאוניברסיטאות הטובות בעולם, מדורגת במקומות גבוהים במדדים בינלאומיים שונים (לרוב בין ה 50 - 100 הראשונות). בולוניה היא עיר סטודנטיאלית, צעירה ותוססת. כינוייה של בולוניה הוא “הלב הקולינרי של איטליה”, ולא בכדי - מאכלים מוכרים דוגמת הלזניה והבולונז - מקורם בבולוניה. בעיר הזו לא נשארים רעבים. בעיר אירועים רבים לסטודנטים ואווירה צעירה וקלילה מבני האוניברסיטה מפוזרים ברחבי העיר לצד ספריות עירוניות רבות.

בבולוניה משאבים ומבנים חדשים לצד מבנים מתקופת ימי הביניים (שולחן דיסקציות בן מאות שנים מוצג לראווה באוניברסיטה!), סגל מרצים מהטובים באיטליה, מעבדות בעלות טכנולוגיה מרהיבה וכיתות מרווחות. זוהי אחת האוניברסיטאות המבוקשות ביותר הן על ידי זרים בעולם והן על ידי מקומיים ואירופאים. יש לציין כי בולוניה היא מהערים היקרות באיטליה, ולרוב מדורגת כעיר השלישית או הרביעית היקרה ביותר במדינה.

בתמונה: נוף טיפוסי של אחד הכיכרות בבולוניה. למטה מוצג בית החולים של בולוניה, St. Orsola-Malpighi Polyclinic

אוניברסיטת ביקוקה - Università degli Studi di Milano Bicocca

מיקום: צפון איטליה, מחוז לומברדיה, בעיר ברגמו.

ציון איימט עבור קבלה (2021): 51.7 (אירופאים), 42.3 (לא אירופאים)

ציון איימט עבור קבלה (2020): 57.5 (אירופאים), 43.7 (לא אירופאים)

ציון סבב אחרון לאירופאים: 44.6 (2020), 39.8 (2021)

מספר מושבים: 25 (אירופאים), 13 (לא אירופאים)

קצת על האוניברסיטה:

למרות הבלבול שיכול לנבוע משמה של האוניברסיטה, קורס הרפואה באנגלית של אוניברסיטת מילאנו - ביקוקה לא נמצא בעיר מילאנו אלא בשלוחה של האוניברסיטה בעיר קטנה הממוקמת מעט צפון מזרחית למילאנו הנקראת ברגמו (Bergamo). אוניברסיטת מילאנו ביקוקה עצמה נמצאת בשכונת ביקוקה במילאנו, אולם קמפוס הרפואה האיטלקי בו ממוקמות ספריית הרפואה והמעבדות נמצא במונזה (עיר קטנה צפונית למילאנו, מעין פרבר של העיר), וגם הסטודנטים במסלול האנגלי נדרשים להגיע למונזה אחת לשבוע, כל שבוע במשך השנתיים הראשונות (נסיעה של שעה וחצי לערך לכיוון). ברגמו היא עיר שקטה מאוד, עם אווירה כפרית, איטלקית - אותנטית.

ביקוקה היא האוניברסיטה היחידה נכון להיום (2022) שמבקשת בחינה פסיכומטרית עבור הקבלה אליה (ציון הבחינה - מעל 400). הדבר כמובן משתנה משנה לשנה - אך ההמלצה היא עבור מי שמעוניין בקבלה לאוניברסיטה זו לעשות פסיכומטרי ליתר ביטחון. בנוסף לעיתים תכופות דורשת האוניברסיטה מעבר מבחן אנגלית בינלאומי דוגמת ה TOEFL האמריקאי או ה IELTS הבריטי (מבחן אמי"ר, פסיכומטרי ובגרות לא נחשבים בהקשר הזה). הרמה הדרושה בבחינות האנגלית היא B2, בערך 60%.

בתמונות: הקליניקה Clinica San Francesco ובית החולים Papa Giovanni XXIII בהם לומדים בברגמו.

אוניברסיטת בארי - Università degli Studi di Bari Aldo Moro

מיקום: העיר בארי, דרום איטליה, מחוז פוליה.

ציון איימט עבור קבלה: 43.3 (אירופאים), 32.7 (לא אירופאים)

ציון איימט עבור קבלה (2020): 51 (אירופאים), 27.8 (לא אירופאים)

ציון סבב אחרון לאירופאים: 40.3 (2020), 35 (2021)

מספר מושבים: 42 (אירופאים), 9 (לא אירופאים)

קצת על האוניברסיטה:

אוניברסיטת בארי נמצאת במקום בו כל הטוב של דרום איטליה נמצא - עיר תוססת, בעלת חיי לילה, מועדונים באווירה צעירה וסטודנטיאלית. בארי היא עיר בעל תיירות פנים ענפה, הנמצאת על הים. לעיר נופים מרהיבים בהחלט. חשוב לומר, המסלול בבארי יחסית חדש, אך סטודנטים רבים מעידים על ההשקעה הרבה שהאוניברסיטה מעניקה להם ועל תחושת הביטחון שהם חשים. אוניברסיטת בארי עצמה חרטה על דגלה את היושר, רמת הלימודים הגבוהה וההקפדה על פרטים והדבר מתבטא ביחס החיובי לסטודנטים. בארי, בהיותה מרכז מסחרי ענף ותוסס המחבר את איטליה למזרח התיכון, מעניק ללומדים בעיר חוויה בלתי נשכחת. יוקר המחיה בבארי נחשב לנמוך יחסית - העיר מעט יותר יקרה מנאפולי. מזג האוויר בעיר מתון ונוח ברוב ימות השנה.

בתמונות: העיר בארי ובית החולים בעיר,

Policlinico Giovanni XXIII

אוניברסיטת פארמה - Università degli Studi di Parma

מיקום: העיר פיאצ’נזה (Piacenza), מחוז אמיליה רומנה, צפון איטליה.

ציון איימט עבור קבלה (2021): 44.5 (אירופאים), 35.5 (לא אירופאים)

ציון איימט עבור קבלה (2020): —

מספר מושבים: 60 (אירופאים), 40 (לא אירופאים)

קצת על האוניברסיטה:

אוניברסיטת פארמה מציעה מסלול יחסית חדש לרפואה באנגלית, ומציעה מגוון של טכנולוגיות ברמה הגבוהה ביותר יחד עם סגל מרצים מהשורה הראשונה עבור התוכנית הזו. המיקום של המוסד נמצא מעט רחוק מפארמה, מקום הולדת הפרמזן, ונמצא בפיאצ’נזה בפרברי העיר. בעיר ארמונות רבים, שמעניקים לעיר את הכינוי “עיר הארמונות”. יחד עם זאת, חשוב לציין כי פארמה היא העיר השנייה היקרה ביותר באיטליה - ממש לאחר מילאנו. המסלול באוניברסיטה יחסית חדש, דבר שעלול להקשות מעט מבחינת כמות המידע שיש לנו. מזג האוויר בפארמה הוא מאוד עונתי: החורפים קרים, והקיצים חמים.

בתמונות: כיכר בפיאצ’נזה ובית החולים University Hospital of Parma

אוניברסיטת נאפולי פדריקו - Università degli Studi di Napoli Federico II

מיקום: נאפולי, דרום איטליה, מחוז קמפניה.

ציון איימט עבור קבלה (2021): 50.5 (אירופאים), 41.4 (לא אירופאים)

ציון איימט עבור קבלה (2020): 56.4 (אירופאיים), 31.7 (לא אירופאים)

ציון סבב אחרון לאירופאים: 42 (2020), 36.2 (2021)

מספר מושבים: 15 (אירופאים), 25 (לא אירופאים)

קצת על האוניברסיטה:

אוניברסיטת פדריקו הוקמה בזמנו של קיסר האימפריה הרומית הקדושה פרדריק, בשנת 1224 - מה שהופך גם אותה לאחת האוניברסיטאות העתיקות והוותיקות בעולם.

מזג האוויר בנאפולי חם משמעותית בהשוואה לערים צפוניות כמו מילאנו ואף יחסית בהשוואה לרומא. חומה של העיר ניכר גם באנשים, הנפוליטנים, שנחשבים לחמים מאוד ומסבירי פנים. זו העיר הזולה ביותר בקרב הערים הגדולות באיטליה. היסטורית, ציוני הקבלה לנאפולי נמוכים יותר מאשר מוסדות צפוניים ממנה. גודל הכיתות כמעט כפול מזה של אוניברסיטת לואיג’י, אך רמת הלימודים הגבוהה נשמרת.

ייייי

תמונה של המבנה ושל כיתה בתוך בית החולים של אוניברסיטת פדריקו - Policlinico Federico II

אוניברסיטת נאפולי לואיג’י - "Università degli Studi della Campania "Luigi Vanvitelli

מיקום: נאפולי, דרום איטליה, מחוז קמפניה.

ציון איימט עבור קבלה (2021): 43.8 (אירופאים), 34 (לא אירופאים)

ציון איימט עבור קבלה (2020): 51.9 (אירופאים), 30.8 (לא אירופאים)

ציון סבב אחרון לאירופאים: 40.3 (2020), 35 (2021)

מספר מושבים: 50 (אירופאים), 40 (לא אירופאים)

קצת על האוניברסיטה:

אוניברסיטת לואיג’י ונטלי היא “האחות הקטנה” של פדריקו, אבל גם לה שם ומוניטין העומדים בפני עצמם - זו אחת האוניברסיטאות הטובות באיטליה, הממוקמת במרכז התוסס של נאפולי. לימודי הרפואה בלואיג’י ונטלי הם ברמה גבוהה ומושקעים לא פחות מאלה של פדריקו. יש לציין בנוסף כי האוניברסיטה בעלת וותק של שנים במסלול הרפואה באנגלית, וישראלים רבים לומדים בנאפולי בכלל ולואיג’י ונטלי בפרט.

אחד מבתי החולים בהם עוסקים בנאפולי לואיג’י - Policlinico Vecchio Napoli

אוניברסיטת מסינה - Università degli Studi di Messina

מיקום: מסינה, דרום איטליה, סיציליה.

ציון איימט עבור קבלה (2021): 43 (אירופאים), 34.6 (לא אירופאים)

ציון איימט עבור קבלה (2020): 50.4 (אירופאים), 28.5 (לא אירופאים)

ציון סבב אחרון לאירופאים: 39.5 (2020), 34.4 (2021)

מספר מושבים: 45 (אירופאים), 38 (לא אירופאים)

קצת על האוניברסיטה:

מסינה היא העיר השלישית בגודלה בסיציליה וה - 13 בגודלה באיטליה. ישנה תפיסה מוטעית לפיה עקב העוני היחסי בדרום קיימת פחות השקעה בסטודנט. מסינה מוכיחה בדיוק ההפך עם מתקנים ומשאבים מדהימים וחדישים לסטודנטים, החל ממעבדות חדישות וכלה במתקני ספורט ואיצטדיון כדורגל. מסינה נחשבת יחסית הרבה יותר זולה ונוחה לכיס מערים אחרות ובה תוכלו לקבל רמת חיים טובה הרבה יותר עבור כספכם. היסטורית, ציון הקבלה למסינה יחסית נמוך - דבר שעשוי להוות יתרון לאחוזי הקבלה של מי שמתמודד על מקום. מסינה היא עיר חמה יחסית באקלים האיטלקי - הן ברמת האנשים והן ברמת מזג האוויר, כיאה למיקומה הדרומי. היא מהזולות מבין הערים שמלמדות רפואה באנגלית.

בתמונות: העיר מסינה ובית החולים בעיר - Policlinico G. Martino

אוניברסיטת טורינו - Università degli Studi di Torino

מיקום: טורינו, צפון איטליה, מחוז פיימונטה.

ציון איימט עבור קבלה (2021): 45.6 (אירופאים), 44 (לא אירופאים)

ציון איימט עבור קבלה (2020): 53.4 (אירופאים), 44 (לא אירופאים)

ציון סבב אחרון לאירופאים: 42.3 (2020), 36.9 (2021)

מספר מושבים: 70 (אירופאים), 32 (לא אירופאים)

קצת על האוניברסיטה:

אוניברסיטת טורינו היא אחת ממנועי המחקר האקדמי באיטליה. טורינו, בירתה הקודמת של איטליה ובירת מחוז פיימונטה היא מהתוססות והקלאסיות שיש בערי אירופה. עם נגיעות צרפתיות עקב הקרבה לגבול, טורינו מתהדרת בהיותה מרכז תרבותי תוסס ובינלאומי. הקמפוס מעט רחוק ממרכז העיר, אולם ישנה התניידות ישירה ונוחה לשם. טורינו היא עיר קרה יחסית, כשאר ערי הצפון. מיקומה של העיר מציב אותה קרובה במיוחד לאלפים, לצרפת, לשוויץ ולגרמניה. ניתן לראות בעיר השפעות תרבותיות שונות ממקומות אלה. העיר מעוטרת במבנים רבים מהמאות ה - 16 וה - 17, ורבים מהם עדיין בשימוש כיום. את העיר פוקדים פסטיבלים ואירועים רבים, אך למרות כל זאת - העיר נחשבת זולה למחיה יותר ביחס למילאנו למשל.

העיר טורינו. משמאל: תמונות של בית החולים של האוניברסיטה: San Luigi Gonzaga

אוניברסיטת פאדובה - Università degli Studi di Padova

מיקום: פאדובה, צפון - מזרח איטליה, מחוז ונטו.

ציון איימט עבור קבלה (2021): 47 (אירופאים), 46.6 (לא אירופאים)

ציון איימט עבור קבלה (2020): 55 (אירופאים), 27.5 (לא אירופאים)

ציון סבב אחרון לאירופאים: 45.1 (2020), 38.3 (2021)

מספר מושבים: 56 (אירופאים), 20 (לא אירופאים)

קצת על האוניברסיטה:

אוניברסיטת פאדובה ממוקמת בעיר פאדובה, ממש באור פאתי ונציה במחוז ונטו המפותח העשיר והתוסס. זו אחת האוניברסיטאות העתיקות בתבל (הוקמה ב - 1222) ויצאו ממנה שמות דבר ואנשי מדע ורוח ידועים כגון וויליאם הארווי, מגלה מחזור הדם שעל שמו קרוי מסלול הרפואה של פאביה, גלילאו גליליי וניקולס קופרניקוס. האוניברסיטה מתייחדת בבחינות בכתב בעיקר (בניגוד לרוב האוניברסיטאות האיטלקיות בהן בחינות בעל פה נפוצות יותר) ובדיסקציות מרובות. לעיר חיי לילה מעניינים והיא מהווה קישור יבשתי של ונציה לשאר איטליה. העיר יחסית שקטה וקטנה אל מול ונציה השכנה, אבל הערים קרובות מאוד זו לזו - פחות מ 20 דקות נסיעה ברכבת. את פאדובה מעטרים נהרות מרהיבים, והעיר נחשבת לעיר אומנות של ממש. פאדובה נחשבת יחסית זולה מבין ערי הצפון שמלמדות רפואה באנגלית.


בתמונות: נוף בפאדובה וכמה מבתי החולים בעיר.

אוניברסיטת אנקונה - Università Politecnica delle Marche

מיקום: אנקונה, מחוז מארקה, מרכז איטליה.

ציון איימט עבור קבלה (2021): —

ציון איימט עבור קבלה (2020): —

מספר מושבים: 60 (אירופאים), 25 (לא אירופאים)

קצת על האוניברסיטה:

אוניברסיט מארקה (Marche) הוקמה בשנת 1969, ויש בה כ 18,000 סטודנטים. עיקר המסלולים באוניברסיטה הם מסלולים מדעיים (למשל: הנדסה, חקלאות, רפואה). המסלול האוניברסיטה זו הוא חדש (נפתח ב - 2022) ומסתמן שילמד לימודי רפואה (MD) במקביל ללימודי הנדסה ביו - רפואית (M.sc).

האוניברסיטה מודרנית מאוד, ומלמד בשיטה דומה לאוניברסיטה הפרטית הומניטס (HUMANITAS) במילאנו, במסלול המתחלק ל 3 שנים פרה קליניות (תיאורטי) ול 3 שנים קליניות לאחר מכן. ב 3 השנים הפרה קליניות ישם דגש משמעותי על לימודים והקנייה של כלים מעולם ההנדסה הביו רפואית.

מבחינת מיקום, האוניברסיטה המודרנית והפקולטה לרפואה נמצאות בעיר אנקונה, בירת מחוז מארקה. זוהי עיר נמל העוגנת על חופי הים האדריאטי, מה שמעניק מזג אוויר יחסית מתון - לא קר או חם מדי. בית החולים בו עוסקים בשנים הקליניות הוא הגדול במחוז.

בתמונות: העיר אנקונה ותמונות מתוך הפקולטה החדשה ובית החולים The Azienda Ospedaliero Universitaria Ospedali Riuniti Ancona, הנקרא בקצרה AOR

אוניברסיטת סיינה - Università degli Studi di Siena

מיקום: סיינה, מרכז איטליה, מחוז טוסקנה.

ציון איימט עבור קבלה (2021): 43.2 (אירופאים), 35.4 (לא אירופאים)

ציון איימט עבור קבלה (2020): 51.2 (אירופאים), 41 (לא אירופאים)

ציון סבב אחרון לאירופאים: 39.4 (2020), 35 (2021)

מספר מושבים: 28 (אירופאים), 15 (לא אירופאים)

קצת על האוניברסיטה:

אוניברסיטת סיינה היא מהוותיקות ביותר בעולם (אחת מעשרת האוניברסיטאות העתיקות ביותר שעדיין מלמדות) , הוקמה בשנת 1240. האוניברסיטה ממוקמת בעיר סיינה, בירת מחוז טוסקנה המוכר והייחודי. המסלול האנגלי אותו סיינה מציעה הוא מסלול לימודי רפואת שיניים באנגלית, לצד אוניברסיטת רומא ספיינצה שפתחה מסלול משלה השנה.המסלול בסיינה ותיק ומוכר, ולאוניברסיטה שם בינלאומי. העיר נחשבת לנוחה ביותר מבין ערי טוסקנה, ונחשבת לאחת הערים עם איכות החיים הגבוהה ביותר באיטליה. מסלול רפואת השיניים בסיינה הוא הוותיק ביותר באנגלית באיטליה. מזג האוויר בעיר הוא טוסקני קלאסי, ולעיר הרבה מאוד מבנים ונופים שנשמרו עוד מימי הביניים.

בתמונה: העיר סיינה. משמאל: בית החולים בעיר,

Hospital Le Scotte

מה עדיף? לימודים באנגלית או איטלקית

זוהי אחת השאלות יותר נפוצות לגבי לימודי הרפואה באיטליה. התשובה הקצרה והמהירה היא שאין תשובה חד משמעית וזו שאלה לגופו של עניין ולגופו של אדם. כעת, נרחיב למה הכוונה:

השאלה “מה עדיף” גוררת אחריה תשובה כמעט מיידית של “למי?”

הסיבה לכך היא ההעדפה של כל סטודנט וסטודנט לגבי עתידו, רצונותיו, וגם הרקע והמצב השונים של כל אחד. אם יש לכם זמן וכסף להשקיע בללמוד איטלקית ברמה גבוהה מספיק עבור מבחן השפה והלימודים, נהדר.

אם, מצד שני, אתם רוצים ללמוד באנגלית כדי לקבל תוקף לשוני יותר “בינלאומי” ברמת ההכשרה שלכם (נניח, כי אתם רוצים לעבוד בארה"ב) אז נהדר.

קיים שוני בין מסלולי הלימודים האנגלי והאיטלקי, מעבר לשפה בלבד - המרצים לעיתים הם שונים, ואפילו מוסד הלימוד, המיקום של הפקולטה ובית החולים בו לומדים את הפן הקליני עשויים להיות שונים במסלול האנגלי והאיטלקי (למשל, לימודי הרפואה באנגלית של אוניברסיטת מילאנו ביקוקה הם בברגמו. לימודי הרפואה באנגלית של פרמה הם בפיאצנזה.)

לרוב, לסטודנט לא אירופאי (ישראלי, למשל) יהיה קל יותר להתקבל במסלול האיטלקי (לרוב דרוש ציון נמוך יותר במבחן הקבלה).

חשוב לזכור שהקבלה למסלול האיטלקי כנראה תהיה קשה יותר לרובכם עקב העובדה שהאמיסיונה היא באיטלקית בלבד (מבחן מדעי דומה לאיימט בשפה באיטלקית) וכי יש צורך במעבר במבחן שפה הכולל דיבור בעל פה ובחינה רחבת היקף של הידע שלכם את השפה האיטלקית.

בסופו של דבר, ההחלטה וההעדפה היא שלכם. מסלולי האנגלית הם מאוד מושקעים, אבל אין זה אומר שההשקעה במסלול האיטלקי פחות טובה. גם לוחות הזמנים של הלימודים עשויים להיות שונים, אבל זה לא מצביע על כך שמי שסיים בשפה האיטלקית יידע יותר או יהיה טוב יותר ממי שסיים באנגלית ולהיפך.

אז מה הוא מבחן האיימט ואיך לומדים אליו?

האיימט הוא בחינת הקבלה ללימודי רפואה ורפואת שיניים באיטליה. כל מועמד ששואף להתקבל ללימודים גבוהים באיטליה חייב לעבור את האיימט על מנת להיות זכאי לקבלה ללימודים.

האיימט הוא ראשי תיבות של :

IMAT - International Medical Admission Test

מבנה המבחן

האיימט הוא מבחן הקבלה באנגלית (הגרסה האיטלקית נקראת אמיסיונה) ונערך אחת לשנה במועדי בחינה ברחבי העולם. מרבית מקומות הבחינה הם באיטליה או בשגרירות בריטניה. אצלנו בארץ יש מרכז בחינות בתל אביב. בשנה שעברה נערך המבחן במלון דוד בתא (אינטרקונטיננטל) אבל לרוב הוא נערך בגני התערוכה במקום שנקרא mobile testing solutions. שוב חשוב לציין, האיימט נערך אחת לשנה, בספטמבר. נכון לשנה בה נכתב הטקסט הזה (2022) מועד הבחינה הוא ה 13.9.2022.

משרד החינוך האיטלקי הודיע כי האמיסיונה תערך פעמיים בשנה החל מ 2023.

את המבחן כותבת קיימברידג’, בשיתוף עם משרד החינוך האיטלקי ( קיימברידג’ גם כותבת את ה - בימאט, BMAT - BioMedical Admission Test). המבחן הוא אמריקאי, מורכב מ 60 שאלות ו 100 דקות לענות עליהן. ניקוד הבחינה הוא כדלקמן:

1.5 נקודות על כל תשובה נכונה

0 נקודות בעבור שאלה שלא נענתה

-0.4 על כל תשובה שגויה (זו אינה טעות, זו תוספת שלילית לציון שמורידה מהסה"כ)

על כן, הציון הגבוה ביותר האפשרי במבחן הוא 90, הציון הנמוך ביותר האפשרי הוא -24 (מינוס 24)

נכון ל - 2021, מבחן האיימט כולל 3 חלקים בסה"כ -

  1. ידע כללי (12 שאלות), שאלות הגיון ולוגיקה (10 שאלות). 22 שאלות בחלק זה
  2. מדעים מדויקים: ביולוגיה (18 שאלות) וכימיה (12 שאלות). 30 שאלות בחלק זה
  3. מתמטיקה (4 שאלות) ופיזיקה (4 שאלות). 8 שאלות בחלק זה.

המבנה עלול להשתנות בעתיד ובמידה ויהיה שינוי אנו נעדכן את המדריך בהתאם.

את החומר הספציפי לבחינה מפרסמים כל שנה בבנדו (BANDO) של משרד החינוך האיטלקי - MIUR

עוד על הבנדו בהמשך. בינתיים נציין שהוא יוצא יחסית בסמוך לבחינה לכן מסתמכים בדרך כלל על ההצהרה של הבנדו שעבר, לרוב אין הפתעות ושינויים דרמטיים משנה לשנה במבנה הבחינה.

חשוב לציין - האיימט הוא לפי ציון תחרותי - אין ציון “עובר” או ציון שמבטיח לכם מקום באוניברסיטה. גם אם תקבלו 80 וכל שאר המתחרים יקבלו יותר, לא תקבלו מקום באוניברסיטה. אם תוציאו 20, וכולם יוציאו פחות - תתקבלו. העובדה הזו חשובה מאוד להבנה כי כפי שראיתם, באיימט מורידים ציון על תשובות שגויות לכן מומלץ שלא לנחש אלא פשוט לדלג/לא לענות במידה ולא יודעים.

היסטורית, הנתונים מראים שציון באזור ה 45 - 50 הוא מספיק עבור קבלה ללימודים ברוב האוניברסיטאות. לרוב המוסדות בדרום בעלי ציון קבלה נמוך יותר מהמוסדות בצפון וערים קטנות בעלות ציון נמוך יותר מערים גדולות.

מספר המקומות משתנה משנה לשנה ו מאוניברסיטה לאוניברסיטה. ישנן כיתות בעלות 35 תלמידים, ו - ישנן כיתות של 140 תלמידים ויותר. שימו לב כי הנתון הזה גם הוא משפיע מאוד על התחרות על המקומות ועל ציון הקבלה הראשוני.

המקומות באוניברסיטה מחולקים למקומות השמורים לאירופאים בלבד (אזרחים באיחוד או בעלי תושבות איטלקית) ומקומות ללא אירופאים. הרשימות נפרדות לחלוטין כך שאירופאי לא יכול “להיכנס” במקום של לא אירופאי וההפך. נכון לשנת כתיבת טקסט זה (2022) המדינות הלא אירופאיות הכי “חזקות” בתחרות הן ישראל, איראן, הודו, פקיסטן, טורקיה, ברזיל ובריטניה. כמובן שיש מתמודדים מכל העולם :slight_smile:

כדי להיות זכאים למעמד של מועמדים ולגשת בכלל לאיימט יש צורך ב 12 שנות לימוד. כלומר יש צורך בתעודת בגרות המוכיחה 12 שנות לימוד. המגמות, הציונים, כמות היחידות במתמטיקה וכו’ לא רלוונטיים. רק תעודת בגרות. דרישה שעולה ויורדת במשך השנים היא פסיכומטרי, אבל נכון לשנת כתיבת הטקסט (2022) אין צורך בפסיכומטרי על מנת להתקבל ללימודים. לעיתים מוסדות דורשים בחינת אנגלית בינלאומית עבור קבלה למוסדות הלימוד. אמי"ר, פסיכומטרי ובגרות הן לא בחינות כאלו. בחינות אפשריות הינן ה IELTS הבריטי וה TOEFL האמריקאי. נכון לשנת כתיבת הטקסט (2022) רק אוניברסיטת מילאנו ביקוקה (לא אוניברסיטת מילאנו ה “רגילה”, זו נקראת סטטלה - statale). דורשת בחינה כזו.

אולם, תעודת הבגרות כשלעצמה אינה מספקת. ישנם מספר הליכים שעלינו לעשות כדי להוכיח את תקפות התעודה והקבלתה לתעודה התיכונית האיטלקית:

עבור תעודות בגרות שיצאו החל משנת 2016 ואילך (קל לזהות, נראית כדף דו צדדי, לרוב צבעוני, ולא כספרון נפתח שחור לבן) יש צורך בהחתמה של משרד החינוך על התעודה כדי להעניק לה תוקף רשמי להחתמת אפוסטיל (עוד מעט ניגע במה זה אומר). אם סיימתם את הלימודים אחרי שנת 2016, עליכם להחתים את תעודת הבגרות במשרד החינוך בירושלים על ידי מוסמך משרד החינוך.

תעודת הבגרות המונפקת החל משנת 2016 ומצריכה החתמה במשרד החינוך נראית כך:

לאחר החתימה על תעודת הבגרות, יש לה תוקף רשמי. כעת עלינו להוציא תעודת אפוסטיל.

אז מה זה אפוסטיל בעצם? אפוסטיל (apostille) הוא חתימה רשמית של משרד החוץ שנותנת תוקף בינלאומי למסמך (כלשהו) מטעם המדינה - בעצם, הדרך של המדינה לומר: “אני מכירה את המסמך, הוא רשמי ויש לו תוקף.”

אפוסטיל נראה כמו חתיכת נייר קטנה שמדביקים על המסמך עצמו (בלי להזיק לטקסט) התוספת חתימה רשמית.

תעודה חתומה עם אפוסטיל נראית כך:

עכשיו, לאחר שיש תוקף בינלאומי לתעודה, עלינו לתרגם אותה לאיטלקית. התרגום חייב להתבצע על ידי מתרגם מוסמך מטעם שגרירות איטליה, שמופיע ברשימה רשמית שמוציאה השגרירות. את הרשימה ניתן למצוא כאן (קישור) ולחפש את המתרגם המורשה הקרוב למקום מגוריכם.

כעת, לאחר שהחתמתם ותרגמתם את התעודה, עליכם ללכת לשגרירות איטליה (בירושליים) או לשלוחה של השגרירות (בתל אביב), להגיע לשם על מנת להחתים את התרגום של התעודה כרשמי ומוכר על ידי השגרירות, ואחריה לקבל הצהרת ערך (DOV).

מהי הצהרת הערך? הדוב - DOV נקרא גם Dichiarazione di Valore או Declaration Of Value הוא מסמך רשמי שמעניקה לכם השגרירות עבור האוניברסיטה. המסמך מהווה תחליף לתעודה החתומה והמתורגמת שלכם (אף על פי שצריך להביא אותה גם כן!)

הצהרת הערך נראית כך (תמונה)

העלות של הצהרת הערך והחתמות בשגרירות הן בערך 250 שקלים, אבל במידה וביצעתם קודם כל קדם הרשמה באתר יוניברסיטלי, ההצהרה והחתמות השגרירות הן בחינם.

כדי לבצע מה מהדברים הנדרשים בשגרירות יש לקבוע תור באתר השגרירות (קישור), במידה ויש מקרה חירום או פיגור רציני בזמנים ניתן לנסות להגיע ללא תור.

איזה אתר? מה זה קדם הרשמה?

פורטל הסטודנטים האיטלקים באינטרנט נקרא Universitaly ובו מתבצעת קדם ההרשמה (ניגע בזה עוד רגע), ההרשמה לאיימט,ההרשמה לאוניברסיטה והסבבים (לאירופאים - נדבר גם על זה)

הקדם הרשמה:

כדי לבצע את הקדם הרשמה, עליכם להירשם בפורטל יוניברסיטלי (לפורטל לחצו כאן). חשוב מאוד לזכור את שם המשתמש, הסיסמא והמייל איתם ניגשים.

עוד שני דגשים חשובים הם המסמך שאיתו נרשמתם (דרכון/תעודת זהות). עם המסמך איתו רשמתם באתר אתם תהיו חייבים להגיע ליום הבחינה. במידה ותגיעו עם מסמך זיהוי לא נכון, לא משנה אם הוא בעל תוקף או אכן מסמך מזהה שלכם, לא ייתנו לכם לגשת לבחינה.

במידה ואתם אזרחי האיחוד האירופי, או שיש לכם אזרחות נוספת אירופאית או תושבות באיטליה (תושבות זה רק באיטליה, אזרחות זה בכל מדינה באיחוד) אתם לא עושים קדם הרשמה, אלא מחכים להרשמה עצמה. ניתן לפתוח משתמש ביוניברסיטלי ולהציג אותו עבור ה DOV במידה ואתם אירופאים, זה מספיק כדי לא לשלם. כשאתם נרשמים לפורטל, חובה עליכם להירשם רק עם האזרחות האירופאית. זהו חוק באיטליה. במידה ואתם אזרחים אירופאים, נרשמתם עם הישראלית ויגלו את זה, הדבר עשוי להוביל לבעיות ואף ל סילוק מהלימודים.

נכון לשנת כתיבת הטקסט (2022) אין צורך להוציא הצהרת ערך לפני קדם ההרשמה, אלא להשלים המסמכים לאחר מכן. ניגשים עם אישור קדם ההרשמה במייל (ממלאים ביונברסיטלי את הפרטים והמסמכים המבוקשים, במידה ויש משהו שאין לכם אפשר לרוב להשלים אחר כך) לשגרירות לאחר קביעת תור עבור הצהרת הערך (DOV).

ישנן אוניברסיטאות ספציפיות שדורשות קדם - קדם הרשמה. המונח עשוי להטעות אבל מדובר באוניברסיטאות שדורשת הרשמה מוקדמת גם באתר האוניברסיטה שלה וגם בפורטל יוניברסיטלי. נכון לשנת כתיבת הטקסט (2022) האוניברסיטאות היחידות הדורשות זאת הן פאביה , מסינה וטורינו . מומלץ לבצע את ההרשמה האוניברסיטאית לפני או במקביל להרשמה בפורטל. השנה קדמי ההרשמה לאוניברסיטאות האלו נפתח ביוני, אולם מסינה פתחה את ההרשמה כבר באפריל.

קדם קדם ההרשמה מתחיל לרוב באזור מרץ - אפריל ונמשך בערך עד סוף יוני, לעיתים עד תחילת יולי.

נחלק עכשיו את שאר ההליך לישראלים בעלי אזרחות אירופאית מול אזרחים בעלי אזרחות ישראלית בלבד (אינם בעלי תושבות איטלקית או אזרחות אירופאית):

עבור בעלי האזרחות האירופאית:

לאחר החתמה, אפוסטיל, תרגום וביקור בשגרירות עבור הצהרת ערך והחתמות, כל שנשאר עליכם לעשות זה לחכות להרשמה לאיימט עצמו שנפתחת ביוניברסיטלי כבר בסוף יוני - תחילת יולי.

כמה דברים שניתן לעשות בזמן הזה בנוסף ללמידה:

  • קדמי הרשמה אוניברסיטאיים (בפאביה, טורינו ומסינה) במידה ומעוניינים ללמוד שם ובכלל, מומלץ להרשם. זו חובה גם לאירופאים וגם לזרים.

  • פתיחת משתמש בפורטל יוניברסיטלי. (אותם דגשים לגבי המסמך והפרטים!!)

  • לחקור על האוניברסיטאות השונות עבור הדירוג. (רלוונטי לכם בלבד, לא רלוונטי לישראלים)

  • איסוף, תרגום והחתמה של מסמכים עבור ה ISEE (הפחתה בשכר הלימוד) ועבור מלגה. המסמכים הנדרשים הם: טופס 106 של ההורים, ארנונה, דוח חשבון בנק מהיום האחרון של השנה (מצב עו"ש של ההורים ביום ה 31.12), מסמך שמראה כמה נפשות גרות בבית, תמצית רישום ממשרד הפנים/האוכלוסין וההגירה.

  • הוצאת קודיצ’ה פיסקלה - Codice Fiscale (מספר קוד מס באיטליה, בפועל משמש שם כמעין תעודת זהות) - זה לא חובה ובדרך כלל עושים את זה אחרי שכבר מגיעים לאיטליה אבל אם יש לכם זמן ובא לכם, כאירופאיים זה אפשרי. צריך לציין סיבה בשגרירות, אתם יכולים לומר שאתם הולכים ללמוד באיטליה, לא יחקרו אתכם יותר מדי על זה.

  • לאחר ההרשמה לאיימט עליכם לשלם על הבחינה (130 יורו), לבחור את מרכז הבחינה בו תרצו להיבחן ולבחור/לדרג את האוניברסיטאות השונות. במידה ותרצו להיבחן באיטליה, יהיה עליכם להיבחן במקום בו תקבע האוניברסיטה הראשונה אצלכם בדירוג (זה מפורסם ב BANDO שהאוניברסיטה מוציאה כל שנה, מה זה בנדו - בהמשך).

  • אין לכם צורך בוויזה, פרסמו או כל דבר אחר שתקראו בהמשך הטקסט או במקטע לישראלים. לאחר הקבלה תצטרכו להגיע לתחנת משטרה מקומית ולהרשם בה עבור רזידנצה, תושבות איטלקית. זו חובה על פי חוק, אף על פי שלא מאוד אוכפים אותו. ייתכן ובהמשך תצטרכו להוציא גם תעודת זהות (כרטיס אזרח).

עבור הישראלים:

במקביל להליך האקדמי - בירוקרטי ישנו הליך מקביל אותו תצטרכו לעשות והוא התהליך של הויזה. כדי להשיג ויזה תצטרכו להוכיח כמה דברים - יכולת מימון עצמי - בסכום של 500-600 יורו לחודש (סה"כ 3600 יורו בערך עבור השנה), בנוסף תצטרכו למלא מסמך בשגרירות. מסמכים שעולים לעיתים במשך השנים הם טופס A ו Modello D.

לאחר התרגום והחתמת התעודות, כמו שהסברנו, מגיעים לשגרירות להחתמה של המסמכים, קבלת הצהרת הערך.

זה בגדול השלב בו צריך לעשות את הקדם קדם הרשמה (עלות של 35 יורו) לאוניברסיטאות הספציפיות שמבקשות. מומלץ להסדיר את הדברים בהקדם, אבל הדד ליין לרוב מגיע באזור יוני. לקדם קדם הרשמה הדד ליין יכול להיות כבר באזור אפריל - מאי, תלוי בשנה. חשוב לציין שאין התחייבות מצדכם להירשם למוסד בו עשיתם קדם קדם הרשמה. זה פשוט מכניס אתכם לרשימת מועמדים שלהם, אבל במידה ולא תרצו לא תחויבו להגיע לאוניברסיטה הזו. אם כן תרצו להגיע לאוניברסיטה, במידה ולא תעשו את הקדם הרשמה בזמן, לא תוכלו להתקבל אליה גם עם ציון איימט מספיק, אז חשוב מאוד לשים לב לזה.

לאחר ההחתמות תצטרכו להגיש בקשה לויזת סטודנט, תצטרכו להגיע לאחת השגרירויות בארץ - תל אביב או ירושלים, לאחר קביעת פגישה, להראות להם את המסמכים הרלוונטיים. בהרבה שנים צריך למלא טופס A, נכון לשנה הנוכחית (2022) מסתמן שזה לא המקרה (מאז הקורונה זה ככה).

נרשמים לפורטל יוניברסיטלי שבו מדרגים את האוניברסיטאות. האוניברסיטה הראשונה בדירוג היא החשובה ביותר מכיוון שהיא היחידה אליה בפועל תוכלו להתקבל. במידה ולא תתקבלו לבחירה הראשונה שלכם, סביר ש באותה שנה לא תתקבלו לאחת אחרת. (הסבר על הסבבים ולמה זה ככה בהמשך). בהרשמה גם בוחרים איפה מיקום הבחינה בו תרצו להיבחן.

כדאי להירשם מוקדם ככל הניתן אחרת ייתכן ויגמרו המקומות בארץ ותאלצו לטוס לאיטליה כדי להיבחן.

תצטרכו להראות יכולת כלכלית ובה להוכיח שיש ברשותכם לפחות 3000 יורו בבנק (או סיוע מההורים עם סכום שכזה). ללא הסכום הזה לא תוכלו לקבל ויזה. בנוסף תצטרכו להראות לאחר האיימט שיש לכם מקום שהות (איירביאנבי גם בסדר) לפחות לחודש.

בפגישה הבאה תצטרכו להגיש בקשה רשמית לוויזה במסמך רשמי הזה (קישור).

מכאן נותר להירשם למבחן עצמו באתר משרד החינוך, בקיימברידג’ או ביוניברסיטלי עצמה, ולעבור אותו :slight_smile:

נכון לשנת כתיבת הטקסט (2022) נרשמים דרך פורטל יוניברסיטלי.

זכרו! גם האירופאים וגם הישראלים - לאחר ההרשמה למבחן האיימט עליכם להדפיס את אישור ההרשמה ואישור תשלום עבור הבחינה. לא תוכלו להיבחן בלעדיהם !

מלגה ושכר לימוד

עבור המלגה וההורדה בשכר הלימוד חשוב לשים דגש, המלגה היא Bursa Di Studiare (מלגת מחייה) בעוד שהורדת שכר הלימוד נקבעת על ידי מסמך שנקרא ה ISEE. את שני המלגות ניתן להנפיק בעזרת אותם המסמכים, ויש צורך להוציא אותם בכל שנה מחדש (רק להנפיק, לתרגם ולהחתים בשגרירות, ללא אפוסטיל). המסמכים שלרוב מספיקים הם טופס 106 של ההורים, ארנונה, מסמך שמראה מספר נפשות בבית (חשבון מים למשל) , עו"ש של ההורים ביום האחרון של השנה (31.12). את המסמכים לוקחים למשרד שנקרא CAAF באיטליה (או EDISU, תלוי בעיר שבה אתם לומדים). בהרבה ערים ההרשמה למלגה מתבצעת לפני מבחן הקבלה.

ניתן להעלות את המסמכים עבור המלגה וה ISEE לפני שהתקבלתם, ובחלק מהמקומות זה אפילו נדרש (בפאביה למשל). זה לא משנה למי מגישים את הבקשה למלגה, כי ברגע שדירוג ה - ISEE שלכם מחושב כל הרשויות והמוסדות השונים מקבלים אותו (כלומר, אפשר להגיש למקום מסוים לפני שהגשתם לאוניברסיטה שלכם, אבל אתם עדיין צריכים להגיש לאוניברסיטה שלכם). אחד המוסדות המוכרים והוותיקים הוא זה של פאביה ונקרא EDISU (קישור), שם מסבירים בצורה טובה יותר. במידה ולא תגישו את המסמכים בזמן, לא תקבלו את המלגה ותקבלו קנס שתצטרכו לשלם על האיחור במידה והגשתם את המסמכים על מנת לקבל הנחה בשכר הלימודים (תקבלו את ההנחה, אבל גם תקבלו את הקנס) במידה ותבחרו לא להגיש את המסמכים כלל, תשלמו את שכר הלימוד המקסימלי באוניברסיטה.

יש לציין ששכר הלימוד משתנה ממוסד למוסד, והוא מתחשב במוצא שלכם (ישראלים לרוב משלמים תעריף שונה למשל) : שכר הלימוד המקסימלי, משתנה בהתאם למדינה ממנה הגעתם והמצב הסוציו אקונומי שלכם.

במידה ואתם שוכרים דירה לבד להביא את הארנונה שלכם ו 106 שלכם. במידה ויש לכם עסק/עצמאיים במשך לפחות שנתיים ואתם גרים בדירה משלכם תאלצו לשלוח את ה 106 שלכם. חשוב להביא את המסמכים המקוריים, כך שתצטרכו לשלוח למישהו שאתם מכירים באיטליה את המסמכים או להגיע לאיטליה מוקדם כדי להביא להם את המסמכים בעצמם. אופציה נוספת היא לשלם לדואר שליחים איכותי (לא דואר ישראל) שיביא את המסמכים למשרד עצמו עבורכם.

לאחר האיימט תצטרכו למלא מודולו די - Domanda di Visto Nazionale או Modulo D, במידה ועברתם את האיימט ו - התקבלתם למוסד, זהו המסמך האחרון לבקשה שלכם לויזה. אתם צריכים לקבל לאחר מכן פרמסו די סוג’ורנו (Permesso di soggiorno).

(קישור למודולו די)

הפרמסו הוא אשרת השהייה שלכם באיטליה, הוא תקף לאותה השנה ויש לחדש אותו בכל שנה לועזית (החל משנה 2 ואילך הדבר נעשה בעזרת גיליון הציונים שלכם). לידע כללי, לא ניתן יהיה להגיש בקשת אזרחות על סמך שנות השהות שלכם באיטליה כסטודנטים.

ומה לגבי הסבבים?

אז אתחיל מהסבר קצר לגבי מהם הסבבים ואיך זה עובד:

הסבבים כשמם כן הם, אלו הזדמנויות נוספות לקבלה של מועמדים לאוניברסיטאות השונות על בסיס הדירוג האוניברסיטאי שבחר הסטודנט ועל בסיס ציון האיימט לאותה שנה. הסטודנט משתמש בציון האיימט כ “כרטיס” איתו הוא מנסה להתקבל בסבבים השונים לאוניברסיטאות.

הסבבים הם כל חמישה ימים, וכל יום חמישי למעשה נפתח סבב נוסף.

במידה והציון שלכם היה מספיק גבוה כבר בסיבוב הראשון, לא תהייה לכם ברירה אלא לקבל את האוניברסיטה בחירה ראשונה שלכם ולהירשם אליה. במידה והציון לא הספיק בסבב הראשון - רק אז תתחילו בסבבים עצמם!

אתן דוגמא להמחשה: נניח וסטודנט הוציא 42 בציון האיימט שלו. בדירוג האוניברסיטאי הוא בחר ברומא (סאפיינצה) במקום הראשון ובבולוניה במקום השני. בסבב הקבלה הראשון הוא לא יכול להתקבל לא לרומא ולא לבולוניה, אז הוא לחץ בפורטל שהוא מעוניין להמשיך לסבב הבא.

בסבב הראשון הציון לרומא הוא 46 ולבולוניה הוא 44 (לצורך הדוגמא בלבד!!!)

לאחר שבוע, בסבב הבא, הציון לבולוניה ירד ל - 42 והציון לרומא ירד ל - 45. לסטודנט יש כרגע בחירה. הוא יכול, אם ירצה, להיכנס לבולוניה כסטודנט או לחכות לסבב הבא בתקווה שרומא, המדורגת ראשונה אצלו, תרד לציון של 42 כדי שהוא יוכל להתקבל אליה. הוא לא יאבד את המקום בבולוניה במידה ובחר להמתין - בכל שלב הוא יכול להירשם לבולוניה ו “לוותר” על רומא.

הסבבים לרוב נמשכים בפרק זמן של בין מספר שבועות למספר חודשים. נכון לשנת 2022, הסבבים בחלק מהמקומות נמשכו עד לחודש מאי, כאשר בולוניה הייתה הראשונה להתמלא לחלוטין בסטודנטים ולסיים את נוכחותה בסבבים.

הסבבים תקפים רק לאירופאים, אף על פי שגם ישראלים וסטודנטים זרים אחרים מדרגים את ההעדפה האוניברסיטאית שלהם. יש סיבות רבות ללמה זה המצב, שתי סיבות עיקריות הן כמות המקומות הפחותה, והעובדה שמרבית הסטודנטים האיטלקים שמתחרים על המקומות האירופאיים עושים זאת כתוכנית ב’ ומוותרים על מקומם. כך שעבור לא אירופאים אין סבבים כלל, ויש להם רק הזדמנות אחת להתקבל לאוניברסיטה. יש סיכוי קלוש שבו מישהו לא אירופאי ויתר על המקום שלו, רק במצב כזה הבא בתור ברשימה יוכל להתקבל על ידי פנייה ישירה לאוניברסיטה.

אז איך ללמוד למבחן?

חומרי לימוד:

מבחן האיימט הוא מבחן רחב היקף - הוא מכסה חומר החל מידע כללי ולוגיקה, דרך מדעים מדויקים ומבוא למדעי הרפואה וכלה במתמטיקה ופיזיקה. חשוב מאוד להבין שעקב היקף החומר הרב של הבחינה מומלץ להתכונן אליה בפרק זמן איכותי של לפחות כמה חודשים (המלצה היא לא פחות מחודשיים שלושה).

למזלנו, הבחינה כבר מתרחשת למעלה מעשור והדבר מקנה יתרונות רבים כמו היכרות מבנה הבחינה והשאלות שבה, אילו שאלות מופיעות לעיתים יותר תדירות ואילו נושאים הם בעלי “משקל” גדול יותר בבחינה עצמה. חשוב להבין שאין חובה ללמוד מכל המקורות המאוזכרים (וגם הלא מוזכרים) במדריך הזה. בסופו של דבר המטרה היא להתקבל למוסד בו אתם רוצים ללמוד, לא יותר :slight_smile:

האיימט מוגדר רמה תיכוניתמרבית האיימט הוא ברמה תיכונית וחלקו ברמה אקדמית. בהשוואה למבחן הבימאט (מבחן הקבלה הבריטי ללימודי רפואה בבריטניה עליו דיברנו מעט קודם) רמת השאלות קלה יותר והבחינה כולה אמריקאית.

החומר לבחינת האיימט מתפרסם בשלב יחסית מאוחר מאוד של השנה (לרוב אזור ה 2-3 חודשים לפני המבחן עצמו) לכן אנחנו נאלצים לרוב להסתמך על הסילבוס (חומר הלימוד/רשימת הנושאים) של המבחן מהשנה הקודמת. קישור לסילבוס הזה אפשר למצוא כאן.

למאגר בחינות האיימט של קיימברידג אפשר ללחוץ על הקישור כאן. ניתן למצוא תשובות מלאות לכל שאלות העבר בחינם לחלוטין פה.

המלצה אישית - אתר EnterMedSchool:

ההמלצה הראשונה שלי לכל מי שרוצה ללמוד רפואה באנגלית באיטליה הוא אתר EnterMedSchool , שהקים חברי ארי חורש. ארי הוא סטודנט בפאביה (נכון ל - 2022 הוא בשנה רביעית) שהקים את אנטרמדסקול עקב חזון לתת לאנשים אפשרות ללמוד למבחן האיימט בצורה נוחה, יעילה וחינמית. ארי הוא אחד האנשים בזכותם גיליתי על האפשרות ללמוד רפואה באיטליה ואני חייב לומר שבאתר שלו יש המון מידע רלוונטי ומתעדכן לגבי האיימט, חומרי הלימוד, וכמובן גם ההליך הבירוקרטי.

באתר תמצאו סיכומים נהדרים של החומר, קישורים והפניות למקורות רלוונטיים, ערוץ יוטיוב עם המון סרטוני הסברה, סימולציות, מבחני עבר ומאגרי שאלות (כולל מתוך BMAT ו - TSA).

זוהי הכנה מוכוונת ומדויקת עבור החומר לבחינה ועבור הבחינה בכלל, ונכון להיום זוהי הפלטפורמה החינמית היחידה והאיכותית ביותר שיש. ניתן ללמוד למבחן בצורה עצמאית לחלוטין עם החומר המוצע באתר. בנוסף קיים מדריך של שלושה חודשים של למידה עצמאית באתר, שנמצא בתפריט של האתר של ארי.

קישור לאתר אפשר למצוא כאן

מקורות לימוד עבור חלק הלוגיקה:

  • מבחני TSA, הדומים בשאלות למבחני האיימט (ניתן למצוא באתר של ארי מחולקים לימים)

  • ספרי Thinking Skills דוגמת זה של קיימברידג’

  • הסברים על כיצד לפתור שאלות היגיון - כמו אלו באתר Entermedschool

מקורות לימוד לחלק המדעי

  • ספרי Pearsons high level - המלצה אישית שלי. הספרים ארוכים יחסית ומלמדים בצורה עמוקה יותר את החומר, אבל אני מאוד ממליץ עליהם למי שיש לו זמן. הספרים מלמדים גם את מי שאין לו ידע קודם ומביאים אתכם לרמת הבנה מנצחת את החומר.

(ספר פירסון ביולוגיה נקרא Pearson’s Biology - A Global Approach)

(ספר פירסון כימיה נקרא Pearson’s Baccalaureate - Higher Level Chemistry)

  • ספרי קיימברידג’ - כימיה וביולוגיה, A Level. ספרים אלו נכתבים על ידי אותו הגוף שכותב את בחינות האיימט והבימאט. על כן, הוא מאוד מכוון ומדויק למבחן, אם כי פחות מוסבר ומקיף כמו פירסון. יחד עם זאת, בספר זה מדגישים נקודות שהייתם עשויים "להחמיץ או לשכוח בקריאה בפירסון, נקודות שלרוב מופיעות בבחינה.

  • קאהן אקדמי - Khan Academy - מאוד מאוד ממליץ עליהם. אפשר ללמוד את הקורס של הרמה התיכונית אולם המלצתי היא לבחור קטעים נבחרים רלוונטיים של הביולוגיה והכימיה מהקורס האקדמי ומהקורס של ה - MCAT, בחינת הקבלה האמריקאית לרפואה. ניתן גם ללמוד פיזיקה וכימיה הנדרשות לבחינה מהאתר הזה - והכל בחינם!

  • אתר OpenStax

  • ערוצי יוטיוב - הערוצים עליהם אמליץ עבור הבחינה הם:

  1. Crash course
  2. Professor Dave explains
  3. Khan academy Medicine
  4. EnterMedSchool
  5. Med School EU
  6. Andrey K (AK Lectures)
  7. wendy riggs
  8. The Organic Chemistry Tutor
  9. Tyler DeWitt
  10. Armando Hasudungan
  11. Veritasium
  12. SciShow
  13. Be smart
  14. Ninja Nerd
  15. AcadIMAT
  16. Kurzgesagt

תרגולים:

לדעתי, הדבר החשוב ביותר לאיימט הוא להתכונן לאיימט. זה אומר לענות על שאלות והרבה מהן. החלק המדעי של המבחן (במיוחד הביולוגיה - כימיה) הוא החלק בעל המשקל הרב ביותר בבחינה ועל כן בעל החשיבות הגדולה ביותר.

קיימים ספרי תרגול של מאגרי שאלות עבור האיימט, אבל בסופו של דבר אנחנו כאן כדי לעזור לכם לחסוך כמה שיותר כסף (בכל זאת, יש לכם 6 שנים בחו"ל לממן) - העצה שלי היא להשתמש לחלק הזה בשאלות BMAT, שדומות מאוד בחומר ובתצורה לשאלות איימט (מעט קשות יותר לעיתים). מאגר חינמי ענק אפשר למצוא באתר BMAT Ninja (קישור) ואפשר גם להיכנס באתר EnterMedSchool בו המאגר קיים גם כן.

מעבר לזה כל סימולציית איימט שאתם יכולים להניח עליה את ידכם זה מבורך (יש אחת למשל באתר EnterMedSchool)

והכי חשוב, לתרגל כמה שיותר מבחני עבר. עצה היא לתרגל אותם בתנאי מבחן - כ 100 דקות עם דף שאלות ודף טיוטה.

האם יש צורך במכינה כדי להצליח?

לדעתי, התשובה לכך היא חד משמעית לא. סטודנטים טובים ורבים לאורך השנים בארץ ובעולם הראו כי אין בכך צורך והראו שבעזרת למידה עצמאית ניתן לגמרי לעבור את בחינת האיימט.

כיום בארץ קיימות מכינות רבות, שמלמדות את החומר, מעניקות סימולציות ומסייעות עם ההליך הבירוקרטי. אולם כל מכינה שכזו מתומחרת בסכום שנע בין אלפים רבים של שקלים ועד עשרות אלפי שקלים.

ניגע מעט ביתרונות ובחסרונות של מכינה מול למידה עצמאית:

יתרונות חסרונות
למידה מסודרת וממוקדת פחות נכונות ללמוד מעבר לשעות המכינה
תחושה של קבוצה ושייכות באיטליה המערכת מדרבנת למידה עצמית (הכנה טובה לכך)
מתן סימולציות רבות עלות כספית גבוהה מאוד
סיוע בהליך הבירוקרטי חוסר ידע בבירוקרטיה בתחילת הדרך ושנים קדימה
צוות שמטרתו לסייע לכם להצליח שאננות עשויה להגיע עקב החברות במכינה
תחושה ש “יש עם מי לדבר” קיימות קהילות מועמדים חינמיות ברשתות המשתפות מידע ותומכות בחינם

כמובן שהבחירה לקחת מכינה היא אינדיבידואלית לחלוטין, ולכל אחד ואחת השיקולים הם אחרים.

לדעתי אלא אם באמת אינכם בטוחים ביכולתכם ללמוד לבד או שאתם מעוניינים בעזרה נוספת, וכסף הוא לא הבעיה בסיפור - לכו על מכינה, עלו והצליחו.

פתרון נוסף הוא ללכת למכינות זולות יותר - כמו המכינה של ארי מטעם EnterMedSchool. המכינה של ארי עולה סכום סמלי בלבד, כעשירית ממכינות אחרות בארץ - כאשר הדגש הוא הכוונה ודיוק של הלמידה לאיימט, פיתוח אסטרטגיית בחינה (סופר חשוב) ולמידת “מלכודות” ו “טריקים” הנוטים להופיע בבחינה לעיתים תכופות ולהפתיע תלמידים. כמובן שאין בין המכינה הזו, שהיא אקסטרא, ובין התוכן החינמי באתר שום קשר. התוכן החינמי רב, מקיף וזמין עבורכם. מתנה אמיתית אם תשאלו אותי שלפני מעט מאוד זמן לא הייתה קיימת בכלל.

ו… זהו! מאמין שכתבתי כאן כל מה שרציתי לכתוב. אאחל לכולכם בהצלחה ומקווה שזה כיסה את כל (או לפחות רוב) הנקודות שיש לכם והשאלות שיש לכם לגבי כל הדבר הזה שנקרא לימודי רפואה באיטליה. כמובן שתמיד יש עוד מה לכתוב (כבר התחלתי לדאוג שיצא פה ספר), אבל לכל השאר, נעשה את זה בדרך האיטלקית… חקרו ומצאו.

בהצלחה לכולם!

נתראה באיטליה :slight_smile:

אסף.

1 Like